3 voordelen (en één vooroordeel) van werken in de bouw

Waarom kiest iemand vandaag voor een baan in de bouwsector? Laat je overtuigen door deze sterke argumenten. En laat je vooral niet tegenhouden door dat ene vooroordeel.

Waarom kiest iemand vandaag voor een baan in de bouwsector? Laat je overtuigen door deze sterke argumenten. En laat je vooral niet tegenhouden door dat ene vooroordeel.

Er zijn er natuurlijk veel meer, maar in dit artikel belichten we drie grote voordelen van werken in de bouw: iedereen kan er terecht, je bouwt mee aan een positief imago en … het loon natuurlijk. Beginnen doen we evenwel met het wegwerken van een steeds terugkerend vooroordeel.

1. Vooroordeel: de bouw is voor mannen

De tijd dat de bouwsector voornamelijk mannen aantrok, ligt gelukkig al even achter ons. De voorbije jaren werd sterk ingezet op inclusie, zowel wat betreft gender, religie, als achtergrond. Er zijn kansen voor iedereen, je moet ze alleen nog grijpen.

“Vrouwen zijn niet sterk genoeg voor de bouw,” klonk het vaak, maar die mythe werd allang naar de prullenmand verwezen. Vandaag vind je vrouwen overal in de sector, zeker ook op de werf. Als projectleiders, kraanbestuurders of gewoon tussen de metsers, glaswerkers, houtbewerkers, elektriciens, … Er is in de bouw een carrière voor iedereen.

1. Voordeel: de bouw is van (en voor) iedereen

Iedereen met voldoende drive, leergierigheid en goesting kan zijn droomjob vinden in de bouwsector. Zelfs voor wie er nooit voor studeerde, liggen er meer dan genoeg kansen te rapen. De belangrijkste elementen waar een werkgever naar zoekt, zijn namelijk teamspirit, een sterke werkethiek en geen schrik om de handen vuil te maken.

Voor wie instroomt vanuit een andere studierichting, of zelfs na een heel andere carrière, zijn er verschillende opties om te leren on the job. Aan de hand van een individuele beroepsopleiding (IBO) of via een traject voor duaal leren, CVO of Syntra-opleidingen kom je meteen terecht op de werkvloer, waar je kennismaakt met de job zoals hij echt is.

Je wordt er bovendien met open armen ontvangen én je hebt werkzekerheid: de krapte op de arbeidsmarkt speelt helemaal in jouw voordeel.

2. Voordeel: je bouwt mee aan een positief imago

De bouw loopt vol met vakmensen. Ze zorgden er de afgelopen jaren voor dat het aanzien voor de sector voelbaar is toegenomen. Als expert ter zake krijg je respect voor het harde werk dat je verzet, krijg je vertrouwen en verantwoordelijkheid – zowel van je collega’s als van de mensen waarvoor je werkt – en ten slotte krijg je erg veel dankbaarheid voor je afgeleverde resultaat.

Steeds meer mensen zien de bouw als een essentiële sector en dat respect voel je. Bovendien doe je het niet alleen voor de mensen aan wie je extra levenscomfort biedt, maar ook voor jezelf: iedere dag zie je het resultaat van je arbeid en ga je naar huis met een tevreden gevoel.

3. Voordeel: het loon staat als een huis

Hard werken mag mooi worden beloond. Work hard, play hard: in de bouwsector word je als werknemer mooi gecompenseerd. Het minimumloon voor een onervaren arbeider zonder bouwopleiding ligt bijvoorbeeld op 2919 euro/maand bruto. Heb je wel een diploma in de bouw op zak (of een 7e jaar BSO), dan begin je met een brutoloon van 3064 euro/maand. Voor iemand met diploma en met ervaring, start het loon op 3113 euro/maand en vanaf zes maanden werkervaring, word je al beschouwd als een ‘geoefende’! Dit zijn overigens minimumlonen: werkgevers kunnen hier altijd boven gaan.

Daarnaast mag je rekenen op heel wat vergoedingen:

  • Een verplaatsingsvergoeding en een mobiliteitsvergoeding voor je verplaatsingen van thuis naar het bouwbedrijf en van daaruit naar de werf.
  • Een deel van je lidgeld bij een vakbond wordt terugbetaald (en een vakbond helpt je bij al je vragen over loon, verlof of sociale kwesties).
  • Een aanvullende werkloosheidsuitkering bij overmacht: bijvoorbeeld als je door de vrieskou niet kan werken.
  • Een hospitalisatieverzekering vanaf twee gewerkte trimesters in de bouw (met voordelige tarieven voor gezinsleden).
  • Het Construo-plan: een aanvullend pensioenplan boven op je wettelijke pensioen.
  • Een ‘promotievergoeding’: vanaf 3 jaar activiteit in de bouw, kan je genieten van een stukje terugbetaling van je hypothecaire lening.

 

De bouwsector is niet langer uitsluitend voor ‘mensen die willen werken met hun handen’. Iedereen wordt uitgespeeld op zijn of haar talenten en werkt mee aan kwaliteitsvolle producten. Werken aan complexe problemen, comfort bieden én mensen uit de nood helpen: de bouw heeft het allemaal.

Iets voor jou?

Contacteer ons indien we jou kunnen helpen in jouw jobzoektocht of bekijk onze beroepenpagina voor meer info.