Bouwen aan de toekomst: BOUWtalent verwelkomt leerlingen 3ᵉ graad secundair

Onder de naam ‘Building the future’ wil de bouwsector jongeren ervaringen meegeven. Zowel op school zelf, dan wel op een evenement in hun provincie of in ons gloednieuwe ervaringscentrum: BOUWtalent.

Onder de naam ‘Building the future’ wil de bouwsector jongeren ervaringen meegeven. Zowel op school zelf, dan wel op een evenement in hun provincie of in ons gloednieuwe ervaringscentrum: BOUWtalent.

Bouwtalent – Talentenwerf

05/03/2024 – 20/12/2024
Bouwtalent – Talentenwerf
Theodoor Van Rijswijckplaats 8,
bus 4
2000 Antwerpen
Schrijf me in

Onder de naam ‘Building the future’ wil de bouwsector jongeren ervaringen meegeven. Zowel op school zelf, dan wel op een evenement in hun provincie of in ons gloednieuwe ervaringscentrum: BOUWtalent. In dit unieke ervaring- en leercentrum, gelegen in het centrum van Antwerpen op wandelafstand van de Groenplaats, kan je op een interactieve manier kennismaken met de brede waaier aan opleidings- en jobmogelijkheden in de bouwsector.

De komende jaren gaat de bouwsector op zoek naar maar liefst 20.000 nieuwe collega’s. Hiervoor kijken we onder andere naar jongeren uit de derde graad secundair onderwijs: aan de hand van het aanbod uit de reeks ‘Building the future’ willen we hen inspireren en aanmoedigen om stappen te zetten richting een opleiding of job in de bouw.

Iedereen kent ongetwijfeld de ‘klassieke bouwberoepen’ zoals een metselaar en een loodgieter, maar er zijn eveneens een heleboel minder gekende pareltjes en opkomende beroepen die wachten om ontdekt te worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bekister, BIM-modelleur, industrieel schilder of spoorwerker? Bovendien maken verandert de invulling van vele bouwberoepen nieuwe wetenschapstakken ook in onze sector hun intrede. Misschien werken onze nieuwe collega’s binnenkort wel met drones, robots en A.I.?

Waar?

Theodoor Van Rijswijckplaats 8, 2000 Antwerpen

Scholen die een bezoek aan BOUWtalent graag combineren met een werfbezoek aan de Oosterweelwerken, bieden we de mogelijkheid om een fiets te huren in de treinstations Antwerpen Centraal of Berchem. De Oosterweelwerven liggen op minder dan 5 km van BOUWtalent en zijn het vlotst bereikbaar met de fiets.

Voor wie?

Alle jongeren met interesse in een opleiding of job richting de bouw.

Wat kan je beleven in BOUWtalent?

Momenteel kunnen we in BOUWtalent een programma van een halve dag aanbieden. In combinatie met een werfbezoek kunnen we daar een volledige dag van maken. In de formule van een volledige dag kunnen we voorzien in fietsvervoer om op de werf te geraken en een lunch in onze refter met uitzicht op het historisch centrum van Antwerpen.

Hieronder geven we een overzicht van de verschillende activiteiten die we in BOUWtalent aanbieden, alsook van andere bouwgerelateerde activiteiten in Antwerpen die combineerbaar zijn met een bezoek aan BOUWtalent.

Activiteiten BOUWtalent

Tenstar Simulator: Maak kennis met verschillende bouwplaatsmachines

Stap in onze Ternstar simulator en maak op interactieve wijze kennis met maar liefst acht verschillende bouwplaatsmachines:

  1. Wiellader
  2. Torenkraan
  3. Dumper
  4. Verreiker
  5. Graafmachine op rupsen
  6. Graafmachine op wielen
  7. Bulldozer
  8. Autolaadkraan

Je kan kiezen voor een korte introductie tot verschillende machines of een uitgebreide kennismaking met een machine naar keuze. Al ervaring? Dan kan je meteen kiezen voor een complexere oefening. Nog geen ervaring? Dan start je best met de basis en leer je de machine stapsgewijs kennen. Na afloop kan je een persoonlijk rapport krijgen met jouw resultaten.

De Tenstar simulatoren worden zowel door bedrijven als opleidingsinstellingen gebruikt om in een veilige omgeving nieuwe machines te leren besturen. Het is een goede voorbereiding en aanvulling op het leren besturen van een echte machine.

XR leert je veilig werken op een virtuele werf

Extended reality (XR) is een combinatie van virtual reality en augmented reality: het pimpt je omgeving zodat je er kennis kan maken met allerhande bouwtechnieken, op een veilige manier. Leerlingen maken zo op een speelse manier kennis met opleidingen rond brandgevaar, het aanslaan van lasten, valgevaar en de construction site from hell. Maar eveneens leren ze aan de hand van VR wat een systeembekisting is en hoe een bouwknoop eruitziet. Leuk!

Hieronder een overzicht van de modules die we in BOUWtalent aanbieden:

Veiligheid:

Als aanvulling op en ter ondersteuning van de verplichte basisveiligheidsopleiding ontwikkelde Constructiv vier virtual reality-modules. Met deze modules kunnen leerlingen extra kennis opdoen en delen van de basisopleiding op speelse wijze inoefenen. Onderstaande onderwerpen komen aan bod:

● Brandgevaar
● Aanslaan van lasten
● Valgevaar
● Construction site from hell

De games bestaan vooral uit situaties waarin risico’s kunnen worden gedetecteerd en opgelost en waarbij feedback wordt gegeven bij (gedeeltelijk) foute keuzes. Zo bevat de module ‘Construction site from hell’ veertig risico’s waarvan er tien willekeurig verschijnen tijdens de game. Door deze onvoorspelbaarheid is deze game interessant om klassikaal te spelen. De speler weet niet op voorhand welke risico’s hij of zij moet zoeken en ook voor toeschouwers blijft het aantrekkelijk om te volgen.

Bouwtechnieken:

● VR Riool: Leer hoe je een huisrioleringsnet aanlegt inclusief controleputten, opvangtoestellen en aansluitingen (zie handleiding voor meer info).

● VR Systeembekisting: Leer stapsgewijs hoe je een kolom- en balkbekisting opbouwt met behulp van systeembekisting (zie handleiding voor meer info).

● VR Bouwknopen: Een woning is maar zo energiezuinig als zijn zwakste schakel. De zwakke schakels in een woning zijn de plaatsen waar verschillende constructieonderdelen samenkomen, namelijk de bouwknopen. Leer stap per stap verschillende bouwknopen opbouwen en manipuleren (zie handleiding voor meer info).

Algemeen:

● Festivalgame: Neem het op tegen elkaar op onze virtuele werf en zoek zo snel mogelijk 3 bouwberoepen. Deze game is een ludieke manier om kennis te maken met VR en enkele beroepen in de bouwsector.

Voor wie?

● Leerlingen uit het secundair bouwonderwijs (vanaf 2e graad) die aanvullend op het lesaanbod van de school willen kennismaken met bepaalde bouwtechnieken of aspecten van de basisveiligheidsopleiding.
● Leerlingen die in het kader van oriëntering op een ludieke manier willen kennismaken met de bouwsector en enkele bouwberoepen.

Ter info:

Scholen kunnen via de Regionale Technologische Centra’s (RTC) sinds 1 september 2023 XR hardware ontlenen, na het volgen van een opleiding in de XR-Academy (zie aanbod RTC Antwerpen). De applicaties die wij in BOUWtalent aanbieden vind je ook terug in hun pakket.

Infosessie sociale voordelen job in de bouw

Infosessie: sociale voordelen van een job in de bouw

Krijg uitleg over het sociaal statuut van een arbeider in de Bouwsector.

  • Hoeveel bedraagt het loon?
  • Welke andere voordelen & premies heb ik nog als bouwarbeider?
  • Welke documenten moet ik zeker kennen vooraleer ik in de sector aan het werk ga?

Voor wie?

Leerlingen 3e graad bouwonderwijs.

Hieronder een overzicht van de activiteiten die gecombineerd kunnen worden met een bezoek aan BOUWtalent

 

 

 

 

WERFBEZOEK UITKIJKTOREN TUNNELMOND SCHELDETUNNEL LINKEROEVER

Op minder dan 5 kilometer van BOUWtalent bouwt het aannemersconsortium COTU aan het kroonjuweel van de Oosterweelverbinding: de Scheldetunnel. De nieuwe Scheldetunnel, die in het noorden van Antwerpen de Ring rond maakt, verbindt het nieuwe Sint-Anna knooppunt op Linkeroever met het toekomstige op- en afrittencomplex van het Oosterweelknooppunt nabij het Noordkasteel op de rechteroever. De bouw ervan is een huzarenstukje. In samenwerking met Talentenwerf biedt het aannemersconsortium COTU aan scholen de kans voor een uniek bezoek achter de schermen met een indrukwekkend uitzicht vanop de uitkijktoren.

Schrijf je in via het formulier op deze website.

Waar?

Charles De Costerlaan 500, 2050 Antwerpen.

Voor wie?

Leerlingen vanaf 16 jaar.*

*Leerlingen jongeren dan 16 jaar kunnen op werfbezoek naar de uitkijktoren aan de Royerssluis.

WERFBEZOEK UITKIJKTOREN ROYERSSLUIS

De Royerssluis is een belangrijke scheepvaartverbinding tussen de Schelde en het Albertkanaal en wordt de komende jaren grondig gerenoveerd. De werken zijn in oktober 2021 gestart en zullen enkele jaren duren. De sluis wordt uitgebreid tot een performante binnenvaartsluis die moderne binnenschepen vlot en veilig zal behandelen. Ze wordt aanzienlijk langer (van 180 naar 235 meter lengte) én breder (van 22 naar 36 meter) waardoor ze grotere binnenschepen efficiënt kan versassen en het transportvolume naar het Albertkanaal verhoogd kan worden. Vanuit de uitkijktoren heb je niet enkel zicht op de werken aan de Royerssluis, maar ook op de werken aan de Oosterweelknoop en de Kanaaltunnels.

Kan je niet wachten voor een bezoek? Bekijk dan de livestream

Waar?

Ter hoogte van het Droogdokkenpark.

Voor wie?

De uitkijktoren is publiek toegankelijk, dus iedereen kan langskomen voor een bezoek.

  • In samenwerking met