Zomerse bouwuitjes voor jong en oud(ers): leerrijk, interactief en bij jou in de buurt

Zijn jouw kinderen tussen 6 en 18 jaar? Dan is de kans groot dat ze graag creatief aan de slag zijn. Met de zomervakantie in het vooruitzicht geven wij je de leukste tips voor één of meerdere dagen aan interactief bouwplezier.

Zijn jouw kinderen tussen 6 en 18 jaar? Dan is de kans groot dat ze graag creatief aan de slag zijn. Met de zomervakantie in het vooruitzicht geven wij je de leukste tips voor één of meerdere dagen aan interactief bouwplezier.

Dat kinderen graag bezig zijn, hoeven we je niet te vertellen. Dat de bouw hen de ideale speeldate kan bezorgen, dat is misschien wél nieuws. Toch is het zo: dingen ontwerpen, maken, problemen oplossen en… weer afbreken. Welk kind houdt er niet van?

De stijgende interesse van jongeren in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) zorgt ervoor dat je vandaag heel wat initiatieven, dagtrips en meerdaagse kampen kan vinden die niet alleen leerrijk en uitdagend zijn, maar ook vooral heel erg leuk én cool. Bovendien vind je zoveel opties dat er altijd wel een bouwuitje te beleven valt bij jou in de buurt.

Constructieve én destructieve ervaringen

Onderaan vind je een lijst met dagtrips en meerdaagse kampen die we je zeer kunnen aanraden. Je vind ze verspreid over heel Vlaanderen, elk met een eigen insteek. Wil je je kinderen leren hoe ze creatief problemen kunnen oplossen? Of wil je hen eerder de kans geven om iets op te bouwen dat ze dan zelf mogen afbreken?

Kies voor een beleving die kinderen de handen uit de mouwen laat steken, of zet hen aan het werk bij het plannen van een moderne stad. Je vindt vast wel iets voor jouw (klein)kinderen. Ontdek hieronder alle bouwuitjes/bouwkampen!

Eén dagje bouwplezier

  • Antwerpen: Eén van de gekendste wetenschapsbelevingen vind je bij Technopolis. In het Mechelse belevingscentrum maak je niet alleen kennis met wetenschap en techniek, dankzij (onder meer) LEGO Studio 2.0 leer je kinderen bouwen aan de stad van de toekomst.
  • Oost- en West-Vlaanderen: de Techniekacademie brengt de circulaire economie tot leven. Klinkt droogjes, maar is het niet: je kinderen leren er hoe een duurzame wereld in elkaar zit en hoe zij daartoe kunnen bijdragen – spelenderwijs uiteraard.
  • In Gentbrugge breng je jouw kinderen naar de Bouwspeelplaats, waar ze ontdekken wat de bouw hen nu al te bieden heeft.

Meerdaags bouwplezier

  • Kena vzw organiseert ook dit jaar opnieuw een bouwkamp voor 14 tot 18 jarigen. De deelnemers beleven een unieke en verrijkende ervaring door samen te werken en van elkaar te leren.
    Het bouwkamp gaat door in het jeugdvakantiecentrum Heuvelsven.
    Als je meegaat, behoren pleisteren, schilderen, houtbewerking, natuurbeheer en kleine algemene renovatieklussen tot je mogelijke taken. Meer informatie vind je op www.kena.be/bouwkamp.
  • De PXL Hasselt organiseert in de STEM Academy workshops, themafeestjes, bedrijfsbezoeken,… voor de allerjongsten (vanaf 6 jaar) tot jongvolwassenen in het hoger onderwijs. Tijdens de zomervakantie organiseren ze onder meer de ‘Bouwrakkers’ voor kinderen tussen 7 en 9 jaar, waarin de kleinsten de basis van alle bouwplezier meekrijgen (ook beschikbaar tussen 10 en 16 jaar). Of ze maken kennis met de ‘Lego Masters’, een kamp voor jongeren van 7 tot 10 jaar. Ze leren er creatief bouwen met Lego. Voor jongeren van 14 tot 16 jaar is er het gratis ‘Herstel Heroes Repair & Design’-kamp, waarin kinderen de basis meekrijgen van herstellen, van toestellen tot meubels.
  • Ook voor bredere STEM-richtingen organiseert PXL heel wat leuks. Bekijk hier de volledige agenda.
  • Heyo organiseert verschillende soorten kampen (met en zonder overnachting) tijdens de schoolvakanties, waarbij bouwthema’s vaak terugkomen. Voor de zomervakantie zijn er nog heel wat kampjes die nog enkele vrije plekken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een heus bouwkamp of een LEGO-kamp. Of wat dacht je van een uitvinderskamp? Handige Harry’s kunnen eveneens terecht in het kamp ‘Knap Vakmanschap’, voor jongeren tussen 7 en 12 jaar. Dit kamp brengt jongeren in contact met basisprincipes van elektriciteitswerken, houtbewerking en baksteenwerken. Je vindt alle opties hier volgens locatie, periode en leeftijd.
  • Bij Thrill Campz mag het allemaal wat avontuurlijker zijn. Sjorren, kampen en eigen constructies bouwen,… Al doende worden jongeren aangemoedigd om out of the box te denken in competitieve spelletjes. Snel boeken is aangewezen! Wat dacht je van een Creatorz-kamp of een Junior Builderz-kamp? Spelenderwijs gaan ze aan de slag met concepten, technieken en technologie uit de bouw. Of wapen je kind voor een carrière als dronepiloot met het Drone campz – ook in de bouw worden ze immers almaar belangrijker.
  • Play & Sport organiseert regelmatig kampen die van de allerjongsten echte bouwvakkers maakt. Klimmen, klauteren en ravotten: hun energie kunnen ze er vast wel kwijt. In de zomervakantie organiseren ze de Timmer & Bouwstage in Westmalle voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, en de Wetenschaps- en Techniekstage in Meer, eveneens voor kinderen tussen 6 en 12 jaar – inclusief een bezoek aan technopolis! Dit zijn maar enkele voorbeelden – bekijk zeker het volledige aanbod voor de verschillende kampen over de hele zomerperiode.
  • De Hovese Gezinsbond organiseert het Bouwmasters Zomerkamp. Jongeren van 8 tot 11 leren er materialen hergebruiken, bouwen een reuzenstad (waarin ze gaan lasershooten) en een zomerbar, en ze leren er werken met robots. Een bezoek aan Robotland is zelfs inbegrepen!
  • Doorheen Vlaanderen organiseert Jeppa het Jeppaaa! Bouwkamp. Jongeren van 6 tot 12 bouwen er een hele week aan een dorp van palletten met hamers, zagen, nagels, verf en kwasten. Aan het einde van de week mogen de ouders de bouwwerken komen aanschouwen. Zet je kind aan het werk in de circulaire bouwwereld en aanschouw het resultaat!

Over de grens

Is je kind minstens 15 jaar en wil je gerust over de grens kijken? Dan is het Boomhutkamp in Epe, Nederland (nabij Apeldoorn) een geweldig idee. Jongeren (en iets oudere jongeren tot 30 jaar) gaan er tussen de bomen aan de slag om megaboomhutten te bouwen. Geen zorgen: je kind kan er blijven overnachten op het kampeerterrein.

Bouwplezier op aanvraag

Wat is er fijner dan iets maken met je eigen handen? Het weer afbreken natuurlijk! De Werf van Circus De Sven misschien wel de ludiekste manier om met bouwen in contact te komen. Ingestoken als ‘meespeeltheater’ bouwen kinderen zelf de toestellen waarmee ze deze speeltuin te lijf gaan – en breken ze alles weer af om opnieuw te beginnen, op een andere manier.

Blijf je liever thuis…

…dan ga je gewoon thuis aan de slag met verschillende bouwideetjes. Mama Nathalie geeft je alvast een sterke voorzet met 20 bouwideeën die je tijdens de zomervakantie kan proberen met je kinderen. Aan de slag!