Een dag in de bouw

Voor je een nieuwe uitdaging aangaat, weet je natuurlijk graag waar je aan begint. Daarom geven we je vandaag een inkijk in het leven op de werf, aan de hand van 3 belangrijke beroepen.

Voor je een nieuwe uitdaging aangaat, weet je natuurlijk graag waar je aan begint. Daarom geven we je vandaag een inkijk in het leven op de werf, aan de hand van 3 belangrijke beroepen.

Iedereen kent ze wel: de helden van de werf, de yin en yang van de constructiesites. Vandaag gaan we op stap met 3 mensen in de bouw die de sector als het ware belichamen – denk je aan de bouw, dan denk je vast en zeker aan hen. We volgen ze tijdens een dag in het leven, zodat jij een beter inzicht krijgt in één van je mogelijke droomberoepen. Maak kennis met de metselaar, de verwarmingsinstallateur en de schrijnwerker.

1. De metselaar 

Wie denkt aan de bouw, ziet wellicht al snel de metselaar verschijnen. Het beroep is zó symbolisch voor de sector dat je wellicht wel een idee hebt van hoe deze job eruitziet. Toch gaan we graag nog even met jou doorheen zijn dag. 

De metselaar is bij uitstek een ochtendmens. Om 6 uur ’s ochtends is hij al op de werf, waar hij zijn werkkledij en veiligheidsuitrusting aantrekt: helm, veiligheidsschoenen en handschoenen. Vervolgens controleert hij zijn gereedschap want dat zijn de moneymakers: troffel, waterpas, en mortelkuip.

Hij begint de dag met het aanmaken van mortel. Hij mengt zand, cement en water in de juiste verhoudingen om daarna te beginnen met metselen. Bij de eerste rij stenen is het belangrijk dat deze perfect waterpas ligt, omdat deze rij de basis vormt voor de rest van de muur. Elke steen wordt nauwkeurig gepositioneerd en uitgelijnd, zodat de muur mooi recht, haaks en waterpas wordt opgetrokken.

Wanneer de plannen niet helemaal duidelijk zijn, overlegt hij met de werfleider, bijvoorbeeld omdat de situatie niet overeenkomt met het plan. Hij zorgt ervoor dat de ramen en deuren op de juiste plaats komen en dat de vorm en de afmetingen ervan kloppen. Bepaalde muren zullen zichtbaar blijven en moeten in sommige gevallen in een speciaal verband gemetseld worden.

De metselaar werkt methodisch en efficiënt, wetende dat de kwaliteit en precisie van zijn werk essentieel zijn. Rond 9 uur wordt het werk onderbroken voor een stevig ontbijt en een gezellige babbel met de collega’s, en rond het middaguur is er een halfuurtje lunchpauze.

Tegen 15 uur begint hij met het opruimen van zijn werkplek, het schoonmaken van zijn gereedschap en het veiligstellen van de onafgewerkte muur. Zijn werkkledij en veiligheidsuitrusting mogen uit, en met een deugddoende douche spoelt hij het stof en zweet weg. Nog even zijn uren registreren en kort de voortgang van de dag bespreken met de werfleider, en de metselaar kan tevreden naar huiswaarts keren.

2. De verwarmingsinstallateur 

De verwarmingsinstallateur speelt een ontzettend belangrijke rol in de verduurzaming van onze gebouwen. Het draait namelijk niet langer alleen om het plaatsen van een ketel of boiler en leidingen. Tegenwoordig moet hij meedenken met de energetische capaciteiten van het gebouw, om vervolgens de klant te informeren over de beste mogelijkheden. Warmtepompen, airconditioning, vloerverwarming,… Ze rekenen op hem voor hun warmte en energiebesparing.

Het installeren van een nieuw verwarmingssysteem duurt meestal enkele dagen. Bij de start van de installatie begint de verwarmingsinstallateur met het onderzoeken van de situatie ter plaatse. Hij maakt aantekeningen over waar precies de leidingen, de collectoren, de vloerverwarming en eventueel de radiatoren moeten komen.

Afhankelijk van het type installatie zullen leidingen en buizen in verschillende fasen van de bouwwerkzaamheden moeten worden ingewerkt. Bijvoorbeeld: een vloerverwarming moet in de chape worden ingewerkt, terwijl de plaatsing van de warmtebron met toebehoren, de aansluitingen en alle verbindingen in de afwerkingsfase plaatsvinden.

Alle zichtbare leidingen worden recht, haaks en waterpas aangelegd. Eventuele radiatoren worden ook met de waterpas op de juiste plaats tegen de muur gemonteerd. De leidingen en alle onderdelen moeten waterdicht met elkaar verbonden worden. Dit gebeurt met schroefkoppelingen, specifieke klemkoppelingen of eventueel met lasverbindingen.
Voor de effectieve werking van de warmtebron zal ook de toevoer van de benodigde energieën worden aangelegd en aangesloten (water, elektriciteit en eventueel gas waar nodig).

Bij het beëindigen van de montage wordt de installatie eerst op lekkages getest door het systeem te vullen met water en het onder druk te zetten. Daarnaast worden er wettelijke keuringen uitgevoerd alvorens de installatie definitief in werking te stellen en over te dragen aan de klant.

De verwarmingsinstallateur doet eveneens onderhoudswerk aan de installaties die hij gebouwd heeft en komt ze herstellen wanneer ze defect zijn. Hiervoor gaat hij zeer analytisch te werk om het defect te vinden en, nog belangrijker, de oorzaak van het defect te achterhalen. Hij kent daarom de werking van elk onderdeel en de impact van dit onderdeel op de installatie.

 3. De schrijnwerker 

Schrijnwerkers komen in verschillende soorten en maten. Je kan namelijk op verschillende momenten in het bouwproces worden ingeschakeld. Bij het opstellen van de houtconstructie, bij het ontwerp van bouwstructuren en voor de finishing touch van de binnenkant. Afwisseling troef! 

  • De daktimmerman timmert de dakstructuur in elkaar wanneer de metselaar de muren heeft rechtgezet. 
  • De schrijnwerker houtbouw bouwt en assembleert een houtskeletwoning. 
  • De binnenschrijnwerker voert de houten binnenafwerkingen uit, zoals deuren, keukens, trappen en inbouwkasten. 
  • De buitenschrijnwerker voert alle houten buitenwerkzaamheden uit in de afwerkfase. 

Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze hun werktijd verdelen tussen het houtbewerkingsatelier en de bouwwerf. Eerst zullen ze ter plaatse komen met het plan van de architect om alle hoeken en kanten op te meten waar ze later zullen werken. 

In het atelier produceren en bouwen ze de elementen die ze vervolgens naar de werf brengen om te monteren, te assembleren en af te werken. Naast hout werkt de schrijnwerker ook vaak met andere materialen, zoals aluminium, metaal, glas, kunststof en andere. 

De werkzaamheden van de schrijnwerker zijn opgenomen in de algemene werfplanning van de aannemer. Er wordt steeds duidelijk gecommuniceerd wanneer er gemeten kan worden, hoeveel productietijd hij heeft om alles te bouwen en klaar te maken, en wanneer hij daadwerkelijk op de werf aanwezig moet zijn om alles ter plaatse op te bouwen.

Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden. Wil je meer weten over een van de 34 beroepen, rep je dan naar onze overzichtspagina en leer ze allemaal kennen!