Geen ervaring? Geen probleem! Zo ga jij aan de slag in de bouw

Instappen in de bouwsector kan op ieder moment in jouw carrière. Het enige dat je nodig hebt, is een stevige portie goesting en de wil om bij te leren. En een stevig paar handen, natuurlijk.

Instappen in de bouwsector kan op ieder moment in jouw carrière. Het enige dat je nodig hebt, is een stevige portie goesting en de wil om bij te leren. En een stevig paar handen, natuurlijk.

Heb jij ooit al gehoord van een ‘zij-instromer’? Je herkent het begrip misschien wanneer het gaat over mensen die hun oude job achterlaten om leerkracht te worden in het onderwijs. Maar ook in de bouwsector zijn zulke zij-instromers meer dan welkom.

Je hoeft niet afgestudeerd te zijn in een richting elektriciteit, schrijnwerkerij of als loodgieter om een carrière in de bouw te starten. Niet iedereen vindt meteen zijn droomberoep. We geven je een lange lijst aan opties die het voor jou mogelijk maken om op eender welk moment in je carrière de switch te maken naar de bouw.

Zoveel mogelijkheden, zo weinig ervaring nodig

Laat ons duidelijk zijn: ervaring is geen basisvereiste om te beginnen in de bouw. Die zal je wel opdoen op alle werven waar je terechtkomt. De vraag is eerder: hoe kom je op je eerste werf terecht?

Een eerste optie is duaal leren. Deze term valt vaak wanneer het gaat over middelbare scholieren: zij verdelen hun tijd tussen de schoolbanken en de werf of werkplaats. Maar wist je dat dit ook een optie is in het volwassenenonderwijs? Je volgt dan deeltijds lessen, terwijl je daarnaast die kennis meteen omzet in de praktijk.

Een tweede optie is de BouwIngroeiBaan (BIB). Hierbij begeleidt een mentor je 18 maanden lang terwijl je volledig on the job je nieuwe beroep leert binnen een bouwonderneming. Hiervoor mag je niet ouder zijn dan 27 jaar. 

Een iets kortere optie is het Meester-Mentortraject (MMT). Daarbij ga je eveneens aan de slag in een bouwbedrijf, onder het toeziend oog van een meester-mentor. Je werkgever krijgt hiervoor een extra opleidingsvergoeding zodat jij, voor een duur van 80 tot 140 uur verspreid over een jaar, volledig op maat kan worden begeleid. Dit format is voornamelijk interessant als je een volledig nieuw beroep aanvat zonder specifieke ervaring. De meester-mentor begeleidt je op de werf en zal je al doende tonen wat jouw job zal zijn.

Daarnaast biedt Talentenwerf je regelmatig de kans om op de spraakmakende werven rond de Oosterweelverbinding een stage te doen. Een week tot een maand lang kom je op een positieve manier in contact met wat de bouw écht is, door direct op een echte werf ervaring op te doen. De meest voorkomende stages draaien rond grondwerken, bekisting, het besturen van bouwplaatsmachines en rioleringswerken.

Ten slotte organiseert VDAB het Bouwbad Initiatietechnieken Bouw. In deze opleiding ga je aan de slag met 9 verschillende beroepen en krijg je een initiatiecursus van twee volle dagen per beroep. Je leert de belangrijkste technieken aan, maar vooral: je proeft van zoveel verschillende opties. Na deze oriëntatie ben je goed gewapend om een doordachte keuze te maken – je kan jezelf dan verder bekwamen via een opleiding, BIB of door duaal leren. Aan jou de keuze!

Ben je er nog niet uit? 

Ben je nog niet zeker of een job in de bouw wel iets voor jou is? Lees dan zeker ook onze blog die een kijkje geeft in een dag in het leven van drie bouwberoepen. Of kijk hier hoe je jouw bouwskills eens kan testen vooraleer je een opleiding gaat volgen.