Maak kennis met Buildwise: de nieuwe fundamenten van het WTCB
Er komen grote uitdagingen af op de bouw. Om klaar te zijn voor de wereld…
Wat gebeurt er met klei- en leemgronden na ontginning?
Krijgen ze een nieuwe bestemming of blijft het braakliggend terrein?
We legden ons oor te luisteren bij Jean-Pierre, ‘Pirre’ Wuytack van de Vandersanden-Group
Binnenmuren zetten of je gevel decoreren met bakstenen: daar heb je klei en/of leem voor nodig. Een duurzaam materiaal dat in België zeker te vinden valt. Zo zou er zo’n miljoen kubieke meter klei per jaar ontgonnen worden voor binnenmuren en bijna evenveel voor gevelstenen!
Door innovatief aan de slag te gaan, probeert de sector de producten nog duurzamer te maken:
En naar de toekomst toe misschien wel bakstenen die CO2 uit de lucht halen of bakstenen die door nieuwe technologieën hergebruikt kunnen worden.
De sector staat niet stil én dat geldt ook voor de plekken waar het materiaal ontgonnen wordt. Wat gebeurt er nu net met de gebruikte grond na het ontginnen van klei en leem?
De bekendste herbestemming van kleiputten? Dat is zonder twijfel De Schorre in Boom, daar waar elk jaar 600.000 festivalgangers de pannen van het dak dansen tijdens Tomorrowland! De kleiput onderging een metamorfose tot groendomein met vijvers voor sport en recreatie én een congrescentrum.
Kijken we wat verder richting het rivierennetwerk rond de Maas (voornamelijk in Nederland) en de Schelde, zien we dat daar alluviale klei wordt ontgonnen. Voordeel? Het geeft ruimte aan de natuur en kan ook overstromingen tegen gaan.
Vandersanden Group, de organisatie waar Pirre deel van uitmaakt, werkt voor hun producten voornamelijk met leem uit Limburg. Maar overal in Midden-Vlaanderen en Wallonië valt leem te vinden. Het verschil met kleiontginning? Leem bevindt zich aan de oppervlakte: je kan geen diepe putten graven, er worden slechts enkele meters bovengronds afgegraven.
Enkele nieuwe bestemmingen:
Er zijn dus tal van mogelijkheden met de ontginningsgebieden van deze grondstoffen. En stap voor stap worden ze enkel duurzamer!