Verder bouwen aan je lessen met deze constructieve tips

Wil je jouw leerlingen op een leuke manier kennis laten maken met de bouw? Of zoek je nieuwe manieren om je leerlingen warm te maken over de thema’s van de toekomst? We geven je enkele tips die je zullen helpen om je lessen creatief in elkaar te steken. Zo wordt het leuk en interessant voor zowel je leerlingen als jezelf.

Wil je jouw leerlingen op een leuke manier kennis laten maken met de bouw? Of zoek je nieuwe manieren om je leerlingen warm te maken over de thema’s van de toekomst? We geven je enkele tips die je zullen helpen om je lessen creatief in elkaar te steken. Zo wordt het leuk en interessant voor zowel je leerlingen als jezelf.

De bouwwereld scheert hoge toppen. Ecologie, bouwen met aandacht voor de mens en zijn omgeving… Ja, het bouwlandschap heeft al heel wat stappen gezet naar de wereld van morgen. Maar het is ook zoveel cooler geworden!

Vroeger bevond het hoogtepunt van de sector zich in de bestuurscabine van de hoogste kraan die je kon vinden. Maar vandaag zijn er veel meer (en leukere) gadgets te vinden die het thema niet alleen relevanter maken, maar ook boeiender voor leerlingen van alle leeftijden. Je hoeft heus niet met gespecialiseerde tools te kunnen werken om voor hen een aangename én leerrijke les in elkaar te knutselen.

De klassiekers die je kent

Wellicht ken je ze al, misschien ben je er al mee aan de slag gegaan: Minecraft en LEGO Studio 2.0 blijven geweldige manieren om jongeren een eerste keer in contact te brengen met bouwconcepten.

Minecraft leert je leerlingen outside the box denken, terwijl LEGO Studio hen helpt om die box zelf te ontwikkelen, zo gek en creatief als ze maar kunnen bedenken. Beiden zijn toegankelijke tools waarmee zelfs de allerkleinsten aan de slag kunnen. Van de kleuterklas tot het zesde middelbaar: ze groeien gewoon met hen mee!

Initiatieven die je moét leren kennen

‘Virtual reality’ (VR) en ‘augmented reality’ (AR) komen steeds meer ingeburgerd in de klaslokalen. Voornamelijk de VR-brillen bieden krachtige manieren aan om moeilijke ideeën begrijpelijk te maken voor de allerjongsten. In een handomdraai simuleer je 3D-omgevingen waartoe ze anders nooit toegang zouden hebben. Waan jezelf de bestuurder van de hoogste kraan, of zet jezelf met je twee benen op een wolkenkrabber terwijl die wordt gebouwd. Alles is mogelijk, meteen in de klas of op plekken die hier speciaal voor werden ontworpen.

Tip: Je vindt onder meer Minecraft- en LEGO-omgevingen voor VR-brillen.

Wist je dat je voor het beste edutainment dat ons land te bieden heeft, niet langer de klas uit moet? Dankzij de magie van het internet trek je edutainers van Technopolis gewoon je leslokaal in! Met een blog over LEGO, bouwen met artificiële intelligentie, of videoreeksen over STEM-jobs vind je meer dan genoeg online om je leerlingen een heel schooljaar lang te inspireren.

Tip: Technopolis biedt ook heel wat lessen aan die je gratis kan downloaden en zelf met je leerlingen kan proberen. Hier vind je een voorbeeld dat je helpt om een aquaduct te maken.

Geef je leerlingen een STEM

Alles dat met STEM te maken heeft, was altijd al superinteressant. Het voordeel dat je vandaag hebt als leerkracht, is dat het makkelijker is dan ooit om dat ook aan je leerlingen duidelijk te maken. Met de grote STEM check laat je jongeren quiz-gewijs ondervinden wat hun sterktes zijn én krijgen ze studieadvies voor hun academische carrière.

 

Met de ‘Escape From Your School!’-pakketten van Technoboost ga je dan weer de uitdaging aan om samen met je leerlingen puzzels op te lossen. Zoals bij een echte escaperoom zoek je je een weg doorheen verschillende onderwerpen van bouw tot mechanica. Je ontvangt gratis volledige lespakketten met materialen, lesfiches, lesdoelen en eindtermen.