Ontdek de industriële kant van de bouw: maak de switch!
De industriële sector en de bouw hebben heel wat met elkaar gemeen. We leggen je…
Bouw je weleens een kathedraal in Legoblokjes? Ligt er een heus spoorwegennet van miniatuursporen op zolder? Of ben je de onofficiële elektricien in de familie? Voor handige Harry’s en gerieflijke Gabriella’s is er dan een plek waar je jouw hobby naar hartenlust kan beleven: in de bouwsector.
Heb je weleens het gevoel dat je kansen hebt gemist? Als bouwen een echte passie is, dan begrijpen we dat helemaal: niet is zo fijn als werken in een sector die zoveel realiseert. Iedere dag is anders, maar steeds ga je naar huis met een voldaan gevoel, trots op wat je die dag weer hebt bereikt. Bovendien geniet onze sector van aardig wat voordelen, zoals een aantrekkelijk loon, heel wat premies en een jobzekerheid die je nergens anders zal vinden.
Weet dat het nooit te laat is om te switchen naar jouw droomberoep. We durven wedden dat je jouw gading zeker vindt in de bouw; er zijn namelijk ontzettend veel verschillende beroepen waartussen je kan kiezen.
Weet je helemaal niet waar te beginnen, dan raden we alvast aan om de BouwWizard te proberen. Hier duid je aan waar jouw interesses liggen, samen met je skills en bijvoorbeeld welke pendeltijd voor acceptabel is. Aan de hand van deze antwoorden kijken wij dan welke jobs een match zijn voor jou.
De interesse heb je en enige ervaring in het vak misschien ook. Maar zelfs als je in je vrije tijd regelmatig elektriciteitskabels trekt, vloerverwarming legt of werkt aan je timmerbank, wil je misschien je kennis nog verbreden. Er zijn verschillende manieren om een echte vakman te worden, en dat hoeft zeker niet altijd via de schoolbanken.
Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van duaal leren? Je volgt dan deeltijds lessen, terwijl die kennis daarnaast meteen wordt omgezet in de praktijk. Dit systeem is gekend in het middelbaar onderwijs, maar steeds vaker gaat het ook voor volwassenenonderwijs. Een tweede optie is de BouwIngroeiBaan (BIB). Hierbij begeleidt een mentor je 18 maanden lang terwijl je een nieuw beroep leert binnen een bouwonderneming. Hiervoor mag je niet ouder zijn dan 27 jaar.
Je hebt ook nog een Meester-Mentortraject (MMT). Daarbij ga je eveneens aan de slag in een bouwbedrijf, onder het toeziend oog van een meester-mentor. Je werkgever krijgt hiervoor een extra opleidingsvergoeding zodat jij, voor een duur van 80 tot 140 uur verspreid over een jaar, volledig op maat kan worden begeleid.
Je hebt je droomjob gevonden en enige ervaring opgedaan – maar waar vind je nu die vacature die je leven zal veranderen? De eerste stap is dan de BILDR-app! BILDR brengt werkzoekenden en werkgevers in de bouw samen in één app. Je scrollt door de jobaanbiedingen, vind een droomjob bij jou in de buurt en chat met bouwbedrijven.
Daarnaast vind je nog heel wat vacatures op de websites van Construcity.Brussels en VDAB, specifiek gericht op de bouwsector.
Dan contacteer je gewoon één van onze begeleiders. We kijken samen welke opleiding je nodig hebt, of waar je jouw volgende droomjob het beste vindt. Zo maak jij van je hobby je beroep!