Hou het UVeilig!
Wanneer de zon hoog aan de hemel staat en iedereen die buiten werkt de neiging…
Bij warm weer moet je lichaam harder werken om af te koelen. Je bloed gaat sneller stromen, je hart sneller kloppen en je begint te zweten. Kortom, je lichaamstemperatuur stijgt. Overmatige blootstelling aan de zon kan grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Van uitslag of een zonnesteek, tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, … en in het slechtste geval zelfs huidkanker.
De zon geeft ons bovendien ook letterlijk kopzorgen: van vermoeidheid tot concentratieproblemen. De bediening van werktuigen en machines kan onveilig worden omdat de reactiesnelheid vermindert. En door zweethanden verlies je al snel grip op het werkmateriaal. Met alle gevolgen van dien…
Maar de warmte heeft niet enkel effect op jouw handelen in de bouw. Ook de producten en materialen waarmee je werkt, lijden er vaak onder. Zo kunnen mortel, beton en verf te snel drogen, of wil lijm soms niet goed meer hechten. Andere producten of materialen zullen dan weer uitzetten of net krimpen bij warmte. Veel fabrikanten raden het gebruik ervan dan ook af bij hogere temperaturen: door de kwaliteitsvermindering is het risico op incidenten en arbeidsongevallen te groot.
Heb jij al gehoord van de welzijnswet? Die verplicht je als werkgever om het welzijn van je medewerkers te bevorderen. De wet wijst ook op de aanpak en gevolgen van werken in warm weer. Preventie primeert daarbij, en begint met een planmatige aanpak en een dynamisch risicobeheersysteem. Een grondige risicoanalyse is nodig om tijdig de nodige preventieve maatregelen te nemen. Van het invoeren van taakrotatie en een flexibele planning, tot het creëren van schaduw met panelen of zeilen.
Maar je kan ook zelf actie ondernemen. Dankzij deze 5 tips hou jij het hoofd koel bij hogere temperaturen op de werf:
Tot slot nog 3 belangrijke basisvoorzorgsmaatregelen die we willen opfrissen, ter preventie:
Meer weten over de risico’s, regelgeving en maatregelen bij (extreem) warm weer? Surf naar Buildingyourlearning.be. Je kan er o.a. deze toolboxfiche downloaden, met de voornaamste basisvoorzorgsmaatregelen nog eens samengevat.