Verdien geld met je hobby: kom werken in de bouwsector
Klus of knutsel je in je vrije tijd, dan heb je misschien interesse in méér?…
Nee, de bouw is niet alleen stenen op elkaar stapelen en metselen. Dat wist je natuurlijk al lang. Maar weet je ook exact wat de bouwsector wel allemaal inhoudt?
Behalve de woningbouw, heb je ook de industriebouw (kantoren en fabrieken), de burgerlijke bouwkunde (bruggen), de wegenwerken en de baggersector.
Je werkt bijvoorbeeld mee aan de bouw van een fabriek of een ziekenhuis. Of je helpt wegen aanleggen en herstellen. In de baggersector kan je zelfs een nieuw eiland ‘bouwen’. Je merkt het: je kan enorm veel beroepen uitoefenen in de bouwsector.
En met enorm, bedoel we echt ENORM. Wist je dat er meer dan honderd verschillende bouwberoepen bestaan?
Zo zijn er in de ruwbouw beroepen zoals bekister, torenkraanbestuurder, ijzervlechter, metselaar en bouwplaatsmachinist. In de ruwbouwafwerking kan je bijvoorbeeld stukadoor of tegelzetter worden.
Muren en plafonds bepleisteren?
Dat kan ook als stukadoor. In de afwerking werken er behangers, schilders, isolateurs, glaszetters, (sanitaire) installateurs, … Een wegenwerker of boorder helpt bij het maken en herstellen van wegen.
En in de baggervaart kan je terecht als baggerwerker en werktuigkundige. Keuze genoeg dus, als je droomt van een job in de bouwsector.
Trouwens, logisch dat de bouwsector zo aantrekkelijk is: elke dag opnieuw zie je met je eigen ogen welk werk je verricht hebt.
Je maakt echt het verschil. Met een beroep in de bouw is je toekomst met andere woorden in steen gebeiteld.
Neem zeker eens een kijkje op De Onderwijskiezer: daar staan de 30 belangrijkste bouwberoepen – op alfabetische volgorde (lekker handig!), en met een woordje uitleg. Keuze gemaakt? Time for action!
Zit je in het 1ste of 2de jaar beroeps- of technisch secundair onderwijs? Top! Dan liggen de studierichtingen in de bouw voor het grijpen, zowel in TSO als BSO. Hier vind je een overzichtelijk lijstje:
Staat er iets interessants tussen? Als je doorklikt, vind je meteen de scholen waar je deze richting kan volgen.
Boeiend, maar… 8 uur per dag in de klas, 5 dagen per week: dat ben je echt wel beu?! Jij vindt de praktijk veel leuker? Dan is duaal leren misschien wel jouw ding. Euh, dua-wat? Oké, leggen we even uit:
Bij duaal leren of ‘alternerend leren’ volg je wekelijks twee dagen theorie op school, om vervolgens drie dagen mee te lopen op de werkvloer van een bouwbedrijf. Daar word je begeleid door een echte professional, die je een inkijk in de praktijk geeft. Je doet zo enorm veel werkervaring op, en vindt na je studies vaak makkelijker een job. En je wordt zelfs betaald voor het werk dat je verzet tijdens je praktijklessen! Cool, toch? Duaal leren heeft trouwens nog veel meer voordelen: je leest ze allemaal in deze blog !